Bir önceki seride Upcloud’ dan VPS kiralayarak Cyberpanel Kurulumu yaptık. Roket gibi hızlı web siteleri kurmak serisinin ikinci kısmında ise domaini Cloudflare’ e ekleyerek Cyberpanel’ den web sitesi kurulumunu gerçekleştireceğiz.
Ardından Cyberpanel’ den kurulumunu yaptığımız bu wordpress sitesinin içeriğini doldurarak belli optimizasyonlarla hızlandırmaya çalışacağız.
Cyberpanel kurulduktan sonra panel üzerine herhangi bir DNS sunucusu kurmanıza gerek kalmadan domaininizi Cloudflare’ e yönlendirerek DNS hizmetini ücretsiz olarak Cloudflare’ den alabilirsiniz. Bu sayede Cloudflare’ in bazı nimetlerinden de faydalanma fırsatı bulursunuz. Örneğin;
- Gelişmiş DNS hizmeti
- DDOS ataklarına karşı korunma
- Ücresiz CDN hizmeti alma
- Bazı güvenlik özelliklerinden faydalanma vs.
Cloudflare Kurulumu ve Domain Yönlendirme
Domaininizi Cloudflare üzerinden yönetmek için öncelikle Cloudflare üzerinden ücretsiz bir hesap açın. Ardından cloudflare paneline giriş yapın.
Giriş yaptıktan sonra “Add Website” butonuna tıklayarak domaininizi ekleyin.

Domain adını girin

Free planını seçin. Ücretli planda daha fazla güvenlik ve farklı özellikler bulunuyor

Continue butonuna tıklayın. Bir sonraki adımda domaininizin NS kayıtlarını Cloudflare üzerine yönlendirmeniz gereken bölümle karşılaşacaksınız.

Örnek domainimizin NS kayıtları microsoft azure üzerinde barındığı için üst kısımda bu bilgiyi görüyoruz. Domaini satın aldığınız panele girip NS kayıtlarını cloudflare üzerine yönlendirmenizi istiyor.

aida.ns.cloudflare.com
nitin.ns.cloudflare.com
Bu kayıtları domain panelindeki NS bölümüne girmemiz gerekiyor. Test domaini turhost üzerinde barınıyor turhost domain paneline girip isim sunucularu (NS) bölümüne girip…

Eski kayıtlar yerine yenilerini giriyorum

Kayıtların son halini bu şekilde düzenliyorum

Yönlendirme işleminin tamamlanması için 5, 10 dk veya bazen 1 saat beklemek gerekiyor.
Biraz bekledikten sonra tekrar cloudflare paneline dönüp yarıda kalan domain ekleme işlemin tamamlayalım.

HTTPS açıp tam Full Encrypt işaretleyin ve bir sonraki adıma geçin

Js,css ve html küçültmeyi Cloudflare üzerinden yapabileceğiniz gibi wordpress cache sayesinde de yapabilirsiniz. Her iki opsiyonu da deneyebilirsiniz. Şimdilik küçültmeleri açalım ve brotli zip aktif edelim.

Her şey tamam. Artık cloudflare DNS tabına geçip bir A kaydı oluşturun. A kaydınız Upcloud dan aldığımız VPS’ in Ip adresini işaret etmeli. Bu sayede cloudflare den domaini Cyberpanel yüklü sunucumuza yönlendirmiş oluyoruz.



Domain yönlendirme tamamlandıktan sonra tarayıcıya domaininizi yazıp bir kontrol yapabilirsiniz.

DNS sunucu çalışıyor fakat cyberpanele domainimizi eklemediğimiz için X gösteriyor. Bir sonraki adım Cyberpane’ e domainimizi yeni bir web sitesi olarak eklemek olacak.
Cyberpanel’ e Domain Eklemek (Websitesi Eklemek)
Cyberpanele giriş yapın ve Web siteleri kısmından yeni bir web sitesi oluşturun.

Paket seçin, domain adını girin, herhangi bir e-posta adresi girin, Php 7.3 seçip SSL seçeneği ile birlikte websitesini oluşturun.


Şimdi tarayıcıya domaininizi yazın ve bir test edin. Aşağıdaki gibi bir sayfa gelmesi gerekiyor. Bu Cyberpanel’ e domainin başarılı bir şekilde eklendiği anlamına gelir

Cyberpanel WordPress Kurulumu
Cyberpanel’ den wordpress kurmak çok kolaydır. Web sitelerini listeleyin ve eklediğiniz domaini yönetin.
Sayfanın alt kısmındaki uygulama kurucu’ dan WordPress + LSCache seçin

Bu adımda wordpress sitenize bir ad verin. Login kısmına wordpress giriş için kullanıcı adını ve alt kısma parolanızı yazın. Bir epsta adresi girin ve dizin kısmını boş bırakarak install now butonuna tıklayın


WordPress kurulumu tamamlandı.

ByteCheck ile TTFB hızını test etmek
Küçük bir test yapalım, wordpress sitesini kurduk fakat içeriği boş bu şekilde ilk bayte hızını kontrol etmek için bytechck.com‘ u kullanacağız.

430 milisaniye çok iyi bir değer.

Pingdom Testi
Web site içeriği boş olduğu için değerlerin iyi çıkması normal ama bu hızın milisaniyler hızında olması çok iyi. Aynı testi paylaşımlı bir hostingte yaptığınızda aradaki farkı göreceksiniz.
Şimdi hiç bir optimizasyon yapmadığımız wordpress sitemizi pingdom ile test edelim.

Sonuç 240 milisaniye.
Web sitesi içeriği boş olduğu için sayfa 240 milisaniyede yükleniyor.
Bir sonraki yazıda web sitesinin içeriğini doldurarak bu testleri tekrarlayacağız. Ayrıca bazı optimizasyonlar yaparak dolu bir içeriğe sahip web sitesinin nasıl hızlandığına da şahit olacaksınız.